• Kontakt : +385 1 3872 379

Za roditelje

Kako pripremiti sebe i dijete za polazak u vrtić?

Prvi odlazak u vrtić je velika promjena kako za dijete tako i za vas, ali i za cijelu obitelj i vrlo je važna kvalitetna priprema.

Za roditelja je jako bitna kvalitetna komunikacija sa vrtićem. U Čupku svakom djetetu, roditelju i obitelji pristupamo individualno, i trudimo se maksimalno uvažiti navike i želje obitelji iz koje dijete dolazi. Prošetajte do vrtića, pitajte sve što vas zanima, upoznajte odgojitelje, razgledajte prostor i igračke. Pokušavajte se držati uputa odgojitelja ili članova stručnog tima u prvim danima prilagodbe, jako je važno da se držite dogovorenog vremena dolaska i odlaska, kao i ostalih uputa.

Pričajte djetetu o vrtiću i lijepim stvarima koje ga tamo čekaju; njegove “tete”, puno igračaka i novih prijatelja. Prošetajte (ako ste u mogućnosti) sa djetetom do vrtića prije samog procesa prilagodbe. Neka dijete aktivno sudjeluje u pripremama; neka samo odabere svoje papuče, ruksak i sl.

Tim vrtića Čupko

Prvi dani u vrtiću

Prvi dani u vrtiću su jako važni u procesu prilagodbe djeteta na vrtić.

U Čupku potičemo roditelje da prvih nekoliko dana provedu dio vremena sa svojim djetetom u grupi, i to na način da se dijete pusti da samo istražuje (onoliko koliko se osjeća sigurnim) prostor i igračke, dok je roditelj tu više kao osjećaj sigurnosti; budite više promatrač a ne aktivni sudionik, kako bi se dijete što više samo prilagodilo na novu situaciju. Vrijeme koje roditelj provodi u grupi se postupno smanjuje, kao što se povećava i sama duljina djetetovog boravka. Važno je da se ne iskradate kada se dijete zaigra, i da čim više skratite rastanak, kao i da dođete u dogovoreno vrijeme po dijete.

Dozvolite djetetu da u vrtić ponese omiljenu igračku, dekicu ili neku drugi predmet od kuće koji će mu pomoći da prebrodi “teške trenutke”.

Proces prilagodbe je završen kada dijete jutarnji rastanak od roditelja podnosi relativno dobro, prihvaća hranu i piće, ostvarilo je kontakte sa djecom, sudjeluje u životu grupe, ostvarilo je pozitivnu povezanost sa odgojiteljima, spontano izražava svoje misli, osjećaje i potrebe i obavlja fiziološke potrebe. Vrijeme koje je potrebno da se dijete prilagodi je individualno, neko dijete je već nakon 3-4 dana sposobno ostati u vrtiću cijeli dan, dok nekoj djeci treba dulje vrijeme, ali prosječna prilagodba traje oko dva tjedna. U Čupku svakom djetetu i prilagodbi pristupamo individualno jer svako dijete je posebno i reagira na svoj način. Odvojite vrijeme, i posvetite se djetetu što više možete za vrijeme prilagodbe, za dijete je taj proces iznimno zahtjevan i iscrpljujući.

Tim vrtića Čupko

Koje su moguće djetetove reakcije na polazak u vrtić?

Dijete se sa svakom nepoznatom situacijom nosi onako kako u određenom trenutku najbolje zna.

Tijekom prilagodbe dijete može plakati i burno reagirati prilikom spremanja za vrtić, prilikom odvajanja od roditelja (od plača, bijesa, razdražljivosti, grčevitog držanja za roditelja do burnijih reakcija kao što je bacanje na pod, povraćanje i sl.)

Neka djeca reagiraju povlačenjem u sebe, postanu bezvoljna i povučena. Djeca sklonija reakcijama na fiziološkom planu odbijaju hranu, zadržavaju stolicu, odbijaju odmor i sl. Jedna od mogućih reakcija je i regresija u ponašanju- vraćaju se nezrelijim ponašanjima pa dijete naprimjer ponovno počne sisati prst, tražiti dudu i sl.

Sve takve reakcije i promjene u ponašanju si prolaznog karaktera i normalne su u procesu prilagodbe, a mogu se javiti odmah ili danima kasnije.

Tim vrtića Čupko

Kako pomoći i olakšati djetetu?

– prije odlaska u vrtić razgovarajte sa djetetom gdje ide i zašto i kada ćete doći po njega (npr. iza užine, iza ručka i sl.)

– u vrijeme prilagodbe vrijeme odvajanja skratite koliko god možete, i još jednom ponovite kada dolazite, svaki dan ponavljajte istu rutinu prilikom odvajanja (obuvanje, zagrljaj, poljubac, pozdrav i sl.)

– ne zadržavajte se bespotrebno u garderobi, ne virite kroz prozore i sl., naročito ako dijete počne plakati. Odgojitelji će se potruditi umiriti dijete, vrtić je mjesto za osmijehe i prijateljstva

– neka dijete izabere igračku ili neki drugi dragi predmet od kuće koji će ponijeti u vrtić. Ne brinite, ostala djeca su u takvim situacijama uvijek puna razumijevanja i suosjećanja

– nakon povratka iz vrtića razgovarajte o tome kako se osjećalo, s kim se igralo i sl.

– pokažite razumijevanje i izbjegavajte izraze tipa “budi dobar dečko”, “ne smiješ plakati” i ucjene “ako ne budeš plakao kupit ću ti igračku”, prilagodba na vrtić je za dijete iznimno stresna situacija i u redu je da bude tužno i ljuto

– nakon vrtića se potrudite što više vremena provesti sa djetetom u igri, druženju i maženju kako bi se oslobodilo svih napetosti koje je proživjelo tijekom dana

Tim vrtića Čupko

Kada djetetu treba početi prati zube i zašto?

Zubi se počinju prati odmah pri nicanju i već prvi zubić treba prebrisati mokrom gazicom iza jela. Dijete sa godinu dana treba početi stvarati naviku četkanja zubi ujutro i navečer prije spavanja, četkica mora biti mekana i nježna, a pasta za zube nije potrebna. Četkanje zubi provodi roditelj koji temeljito isčetka sve zubiće, a dijete se nakon toga igra samo tj. četka zube. Kada dijete nauči ispljunuti, onda se na četkicu stavlja mala količina paste za zube (kao zrno graška).

Uvijek savjetujem paste na bazi blagog mentola, jer se tako dijete navikava na okus paste, a ne na voćne okuse koje onda voli progutati. Zubne paste mogu biti sa fluorom koji je prisutan u vrlo malim količinama (0,01%), a mogu biti i na prirodnoj bazi bez fluora, bitno je da se stvara pjena koja sa četkicom dobro očisti zube.

Iako su mlječni zubi zapravo privremeni, važno ih je održavati zdravima i na taj način ih čuvati dok ne ispadnu. Njihovo zdravlje i pravodobno ispadanje utječu na pravilan rast i razvoj trajnih nasljednika. Mliječni zubi imaju ulogu čuvara mjesta za trajne zube i važni su za dobro žvakanje hrane, razvoj govora, pravilan rast i razvoj čeljusti i lijep izgled. Dijete u pravilu ne treba nikada osjetiti zubobolju.

 Dr.dent.med.

Kada prvi put posjetiti stomatologa i kako pripremiti dijete?

Preporuka za prvi posjet stomatologu je između druge i treće godine kada niknu svi mliječni zubi, a dobro je otići i ranije kao pratnja roditelju, da bi dijete naučilo da je odlazak rutina i nije ništa strašno.

Ako se sa odlascima krene na vrijeme, oni će se svesti samo na kontrole, ugodno druženje u ordinaciji i fluoridaciju zuba. Najbolje je ići dok ih zubi ne bole, osim ako se radi o hitnom stanju (oteklina), te ih psihološki pripremiti.

Dijete možete pripremati kroz razne maštovite priče o Gricu i Grecu, sa slikovnicama o odlasku stomatologu itd.

Odlazak stomatologu dijete mora osjetiti kao nešto normalno i bezopasno. To ćete postići tako da ne dopustite da dijete osjeti vašu uznemirenost, ne pričajte “strašne” priče o odlasku stomatologu, ne koristite odlazak kao kaznu i ne lažite mu, ne podmićujte dijete, ne koristite riječi kao što su bol, ubod, igla, bušenje i sl. Također izbjegavajte rečenice tipa “neće te ništa boljeti”. To prepustite doktoru koji će psihološki pripremiti dijete.

“Spoznaja da će lice vašeg djeteta jednog dana krasiti prekrasan osmijeh iza kojeg će se kriti zdravi zubi, dovoljna je da odlazak stomatologu bude lakši i draži.

Dr.dent.med.

Prehrana za zdrave zube

Pravilna prehrana može u velikoj mjeri spriječiti nastanak karijesa. Hrana koja sadrži šećer, škrob i kiseline, može stvoriti mikropukotine u caklini zuba i otapanje strukture zuba. Stoga, prevelika zastupljenost slatkiša, kolača, pekarskih proizvoda i gaziranih sokova može poprilično oštetiti caklinu zuba, bez obzira na redovno pranje i četkanje.

Slatkiše preporučujem koristiti jedino kao dio glavnog obroka a ne kao međuobrok ili stalnu grickalicu. Takvim načinom dijete navikavate na zdravu ishranu za cijeli život.

Namirnice koje su dobre za zdravlje zubi su celer, mrkva, sir, cvjetača, mahune, jabuke, jagode, naranče i ananas, jer djeluju kao četkice za zube. Dok ih žvačemo, stvara se slina koja čisti zube i desni od bakterija tj. ispire se hrana. Najbolje piće je voda (nikakvi slatki čajevi i sokovi nisu potrebni), a za međuobrok voće i to najbolje jabuka.

Naše bake i prabake čistile su zube samo jabukom!

Dr.dent.med.

Kako brinemo o zdravlju zubića u našem vrtiću

Svi znamo da je prevencija nastanka karijesa važna još od najranije dobi. U našem vrtiću već dugi niz godina djeca svakodnevno nakon ručka, a prije poslijepodnevnog odmora, peru zube. Tako se stječe jako važna i cjeloživotna navika. Zubići se peru pod nadzorom odgojitelja koji potiče na pravilan način četkanja, dozira zubnu pastu i pazi na higijenu. Imamo male umivaonike sa ogledalima tako da dijete ima priliku gledati se i u ogledalu te im na taj način pranje zubića činimo još zabavnijim i privlačnijim.

Posebno se pazi na higijenske uvjete:

– svako dijete ima svoju čašu za ispiranje zubi, čaše se jednom tjedno (ili po potrebi) steriliziraju
– kod umivaonika je istovremeno maksimalno dvoje djece čime se izbjegava mogućnost kontaminacije četkica
– svaka četkica ima posebnu kutiju ili poklopac i one se drže odvojeno
– četkice se u suradnji sa roditeljima mijenjaju otprilike svaka dva mjeseca (po potrebi i češće)

Osim toga, zdravlju mliječnih zubića pogodujemo i:

– izborom namirnica i rasporedom obroka koji ne pogoduju nastanku karijesa
– osiguravanjem dostupnosti vode za piće
– planiranjem i provođenjem aktivnosti na temu zdravlja zubi (posjet stomatologu, stomatolog u grupi,
– održavanje četkica za zube i pribora, čitanje slikovnica sa tom tematikom…)

NE ZABORAVIMO DA ZDRAVI I LIJEPI ZUBI NISU SLUČAJNOST!

Dječji vrtić Čupko njeguje partnerski odnos sa roditeljima i djeluje kao produžetak obitelji, te će više o ovoj temi iz kuta doktora dentalne medicine uskoro pisati i majka jedne naše djevojčice. Također planiramo i posjet u našem vrtiću kako bi vidjeli peremo li zubiće dobro i koliko su zdravi.

Dr.dent.med.